Ga naar de inhoud
NL EN menu

Judith Uyterlinde

Judith Uyterlinde - foto Hans Koole
Judith Uyterlinde - foto Hans Koole

(1962) is schrijver, literair journalist en organisator van literaire evenementen, waaronder ook van 2012 tot en met 2015 het Winternachten festival in Den Haag. Haar autobiografische debuut Eisprong was een internationaal succes en werd in meer dan twintig landen vertaald. Haar tweede boek De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is - een famiiegeschiedenis tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog - verscheen in Franse vertaling. Het boek is bewerkt tot een documentaire die op de Nederlandse televisie werd vertoond, en is inmiddels gepubliceerd in de vorm van een graphic novel.

(2018)

Archief beschikbaar voor: Judith Uyterlinde

 • Winternachten 2018

  Baban Kirkuki in Nieuw Waldeck

  Met: Baban Kirkuki, Judith Uyterlinde, Kamal Hors

  Dichter Baban Kirkuki en ud-speler en componist Kamal Hors verzorgden een indringende poëtische en muzikale vertelling over het vluchten van Kirkuki uit Irak en het willen wortelen in Nederland. Schrijver en organisator van literaire evenementen Judith Uyterlinde presenteerde.

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  Ideology as an Act of Fiction

  Schrijvers zijn eerder geneigd de pen dan het zwaard op te nemen om onrecht te bestrijden. Fictie is hun ideologische daad. Amerikaan Colson Whitehead laat in De ondergrondse spoorweg slavin Cora aan het woord in het zogenaamde land van de vrijheid Amerika. Boliviaan Rodrigo Hasbún schrijft over de dochter van een nazi die in Zuid-Amerika guerillastrijder wordt. Roemeen Mircea Cărtărescu laat zijn personages zuchten onder het communistisch juk en ontsnappen naar literatuur en het verleden, en de Nederlandse Carolina Trujillo beschrijft een onderwereld vol drugs en dealers in Montevideo, Uruguay, waar een oud-guerrillastrijder tot 2015 president was. Gespreksleiding: Judith Uyterlinde.

 • Writers Series

  Charles Lewinsky en Ad van Liempt

  Met: Ad van Liempt, Charles Lewinsky, Judith Uyterlinde

  Een avond over verzet en verraad. Charles Lewinsky schrijft in de roman 'Terugkeer ongewenst' over het duivelse dilemma van de Joodse acteur en regisseur Kurt Gerron. In Theresienstadt vraagt de SS hem een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Zich verzetten betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf.

  Ad van Liempt brengt in zijn nieuwste boek 'De jacht op het verzet' in kaart hoe de Duitsers het ondergrondse verzet in Nederland de kop indrukten, daarbij geholpen door landgenoten.

  De twee auteurs gaan in gesprek over verzet en verraad met schrijfster Judith Uyterlinde.

  Charles Lewinsky (1946) is een internationaal succesvol romanschrijver van onder meer Het lot van de familie Meijer. Hij werkte jarenlang als dramaturg, regisseur en redacteur; behalve romans schreef hij ook toneelstukken en televisiescripts. De roman 'Terugkeer ongewenst' speelt zich deels in Nederland af en is op historische feiten gebaseerd. Lewinsky woont in Zürich en Frankrijk.

  Ad van Liempt
  (1949) is de bedenker van het historisch televisieprogramma 'Andere Tijden'. Hij was enkele jaren hoofdredacteur van Nova, de voorloper van het programma NOS-Laat. Hij is een bekende Nederlands journalist en auteur van diverse non-fictieboeken over de oorlog. Hij is thans chef van de afdeling geschiedenis van de NPS. Hij schreef het scenario en deed de eindredactie van de tv-serie De Oorlog. Eerder publiceerde hij o.a. Kopgeld, het onthullende en schokkende boek over de activiteiten van jodenjagers in 1943.

  Na afloop signeren Charles Lewinsky en Ad van Liempt hun boeken bij de Paagman bookshop in de zaal. Het gesprek is in het Engels.

  Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Uitgeverij Signatuur en Uitgeverij Balans.