Ga naar de inhoud
NL EN menu

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers - foto Koen Broos
Jeroen Olyslaegers - foto Koen Broos

(Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Zijn romans WIJ (2009), WINST (2012) en WIL (2016) vormen een drieluik over de woelige geschiedenis van de afgelopen eeuw waarin het individu zijn houding tegenover de gemeenschap moet bepalen. In WIJ vertelt hij hoe een groep vrienden in 1976 feestend vakantie viert in Spanje dat zich net van het juk van Franco heeft bevrijd. In WINST ziet een kunsthandelaar die een expositie organiseert in Berlijn hoe de stad is veranderd sinds 1989. WIL is een roman over de Tweede Wereldoorlog, waarin de hoofdpersoon ziet hoe de een joden probeert te redden terwijl de ander hen juist de dood in wil jagen. Voor deze roman ontving Olyslaegers de F. Bordewijk-prijs. "Met imposante zinnen en in een vernuftige compositie maakt hij de onoverzichtelijkheid van de oorlogsjaren in de volle breedte voelbaar," zo oordeelde de jury. Olyslaegers won met zijn toneelstukken ook diverse theaterprijzen, onder andere vanwege zijn maatschappelijk engagement.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Jeroen Olyslaegers

 • Winternachten 2018

  Het Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Alejandra Theus, Annet Schaap, Arie Storm, Carmien Michels, Cyrille Offermans, Ernst Reijseger, Hans Tentije, Hassnae Bouazza, Herman Van Goethem, Jeroen Olyslaegers, Joris Wijsmuller, Kay Sleking, Marije Langelaar, Paula Golunska, Uri Eugenio

  Winternachten festival viert de Nederlandse literatuur rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen met een feestelijk programma m.m.v. o.a. cellist Ernst Reijseger, danser Uri Eugenio, essayist Cyrille Offermans, tangogitarist Kay Sleking, actrice Alejandra Theus en gepresenteerd door Hassnae Bouazza.

  Het Schrijversfeest 2018 wordt geopend door de Belgische auteur en dichteres Carmien Michels die een van haar gedichten voordraagt. Vervolgens geeft Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.

  Voordat Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen aan de winnaars overhandigd, bepalen de aanwezigen wie van drie genomineerde middelbare scholieren dit jaar de Jonge Campert-prijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. De scholieren dragen eigen gedichten voor die ze tijdens dichtworkshops op school hebben geschreven.

  Marije Langelaar (1978) krijgt vervolgens de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! Haar laudatio komt van danser en choreograaf Uri Eugenio, bekend van optredens met onder meer Scapino en LeineRoebana, en in So You Think You Can Dance.

  Jeroen Olyslaegers (1967) krijgt de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Zijn lofredenaars zijn Herman Van Goethem - historicus, jurist, hoogleraar en rector van de Universiteit van Antwerpen - en actrice Alejandra Theus - Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Theater Artemis en Huis van Bourgondië - die een fragment voordraagt uit WIL.

  Aan Annet Schaap (1965) is voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017 toegekend. Haar laudatio is in handen van tangogitarist en contrabassist Kay Sleking.

  De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Hans Tentije. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije krijgt een muzikale laudatio van cellist Ernst Reijseger en hij wordt toegesproken door essayist Cyrille Offermans.

  Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.