Ga naar de inhoud
NL EN menu

Alejandra Theus

Alejandra Theus - foto Carla Kogelman
Alejandra Theus - foto Carla Kogelman

(België, 1981) speelt de hoofdrol in de Vlaamse televisieserie Zie mij graag. De Vlaams-Colombiaanse actrice speelt Anna, die haar leven probeert op te bouwen na haar scheiding. Het is de eerste grote televisierol voor Theus, die tot nog toe vooral op toneel schitterde. Ze kreeg tijdens haar studie aan de Toneelacademie in Maastricht al mooie rollen in stukken van ambitieuze regisseurs als Eric de Vroedt (mightysociety 5) en Thibaut Delpeut (Britannicus). Voor haar aandeel in de afstudeervoorstelling Het Koude Kind (regie: Domien Van der Meiren) werd ze onderscheiden met de Kemn-A-Ward 2008. In 2010 kreeg ze de Zilveren Krekel voor haar hoofdrol in Woeste hoogten, Rusteloze Zielen van Theater Artemis, geregisseerd door Floor Huygen. In 2014 volgde een nominatie voor de Theo d'Or voor haar rol in Wreed en Teder van regisseur Michiel de Regt. Eind 2017 schitterde Theus in de met sterren overladen bewerking van Richard Yates' Revolutionary Road geregisseerd door Erik Whien.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Alejandra Theus

 • Winternachten 2018

  Het Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Alejandra Theus, Annet Schaap, Arie Storm, Carmien Michels, Cyrille Offermans, Ernst Reijseger, Hans Tentije, Hassnae Bouazza, Herman Van Goethem, Jeroen Olyslaegers, Joris Wijsmuller, Kay Sleking, Marije Langelaar, Paula Golunska, Uri Eugenio

  Winternachten festival viert de Nederlandse literatuur rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen met een feestelijk programma m.m.v. o.a. cellist Ernst Reijseger, danser Uri Eugenio, essayist Cyrille Offermans, tangogitarist Kay Sleking, actrice Alejandra Theus en gepresenteerd door Hassnae Bouazza.

  Het Schrijversfeest 2018 wordt geopend door de Belgische auteur en dichteres Carmien Michels die een van haar gedichten voordraagt. Vervolgens geeft Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.

  Voordat Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen aan de winnaars overhandigd, bepalen de aanwezigen wie van drie genomineerde middelbare scholieren dit jaar de Jonge Campert-prijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. De scholieren dragen eigen gedichten voor die ze tijdens dichtworkshops op school hebben geschreven.

  Marije Langelaar (1978) krijgt vervolgens de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! Haar laudatio komt van danser en choreograaf Uri Eugenio, bekend van optredens met onder meer Scapino en LeineRoebana, en in So You Think You Can Dance.

  Jeroen Olyslaegers (1967) krijgt de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Zijn lofredenaars zijn Herman Van Goethem - historicus, jurist, hoogleraar en rector van de Universiteit van Antwerpen - en actrice Alejandra Theus - Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Theater Artemis en Huis van Bourgondië - die een fragment voordraagt uit WIL.

  Aan Annet Schaap (1965) is voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017 toegekend. Haar laudatio is in handen van tangogitarist en contrabassist Kay Sleking.

  De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Hans Tentije. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije krijgt een muzikale laudatio van cellist Ernst Reijseger en hij wordt toegesproken door essayist Cyrille Offermans.

  Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.